Magyar Sajtmustra

A IV. Magyar Sajtmustráról...

A szervezők, felkarolva a Kárpát-medencében élő magyar sajtkészítő mestereket, műhelyeket, egy olyan program lehetőséget kívánnak nyújtani évről évre a Magyar Sajtmustra megrendezésével mind a termelők mind pedig a lakosság számára, amely közelebb hozza az embereket a gasztronómiához, a magyar sajtkultúrához.

A rendezvényen a sajtkészítés szereplői jobban megismerhetik egymást és egymás termékeit, hozzájárulhatnak a helyi kezdeményezések sikeréhez. A sajtmesterek szakmaiságát erősíti összefogásuk által, hogy egy igényes, jól megszervezett bemutatkozás lehetőségével közvetlen kapcsolatot teremtsenek a fogyasztókkal és bemutathassák minőségi kézműves tejtermékeiket. Ez a garancia arra, hogy az odalátogatók valódi kulináris élményekkel térhetnek haza.

A szervezők 2016 őszén a IV. Magyar Sajtmustrát rendezték meg nagy sikerrel, vidéki helyszínen, a nagyegyházi Hangistálló Sajtmegállóban. A rendezvény az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves, gyönyörűen felújított, ma már rendezvény helyszínként funkcionáló istállóépületben került megrendezésre. A helyszínt üzemeltető Hangistálló Nonprofit Kft.- nek is elsődleges célja a faluközösség építése, a helyi specialitások megismertetése, a magyar kultúra hagyományainak megőrzése. Elkötelezték magukat arra, hogy a Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva, a Völgy Vidék Sajtút egy Sajtmegállójának adnak helyet. 

Az előző évek nagy sikereire alapozva a IV. Magyar Sajtmustra is kétnapos programsorozatból állt össze 2016. szeptember 30-án és október 1-én.

2016. szeptember 30-án, pénteken sajtversenyt és szakmai konferenciát tartottunk, amelyre szerte a Kárpát-medence területeiről vártuk a sajtkészítőket és a versenyző sajtokat, tejtermékeket. A felkért, független zsűri a szakmai nap folyamán, a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálta a nevezett termékeket. A IV. Magyar Sajtmustrán a Kárpát-medence magyar sajtkészítői összesen 111 termék mintát neveztek a versenyre. Ezek közül 14 bronzérmes, 8 ezüstérmes és 6 aranyérmes termék született. A sajtkészítő mesterek és érdeklődők mindeközben szakmai konferencia keretében kiváló szakemberek előadásait hallgathatták különböző, a szakmát érintő témakörökben. 

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy idén elfogadták meghívásunkat Lionel Guerin és Roland Perrin, francia tejipari oktatók és sajtkészítő mesterek, akik szaktudásukkal hozzájárultak a szakmai nap sikeres lebonyolításához. Mindketten tagjai voltak a sajtverseny zsűrijének, Roland Perrin úr pedig a szakmai konferencia egyik nagy tudású előadója is volt. Előadása a sajtok érleléséről és ezek veszélyeiről szólt.

2016. október 1-én, szombaton sajtvásárt, sajtünnepet tartottunk, amelyre a sajtkészítőket árusítani vártuk, a nagyközönséget pedig, hogy fantasztikus sajtos élményekben legyen részük sajtkészítési bemutatókkal, vajköpüléssel, sajt-kavalkáddal, főzőversennyel, gyerekprogramokkal és színvonalas zenei produkciókkal. Programsorozatunk ezen a napon az ünnepélyes megnyitóval indult, amikor is a köszöntők után sor került a sajtverseny eredményhirdetésére. Bemutattuk a IV. Magyar Sajtmustra legjobb sajtjait, kiosztottuk az arany, ezüst és bronzérmeket és az okleveleket, valamint átadtuk a különdíjakat. Ekkor került sor annak a szakmai együttműködésnek az ünnepélyes megpecsételésére is, mely Egyesületünk és a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete között köttetett. A gyerekeket idén sajtos kalandozásra hívtuk. A helyszínen „Sajtra Fel 7 próbára” vártuk a hozzánk látogató csemetéket, ahol játékosan ismerkedhettek meg a sajtkészítés fortélyaival, menetével. 

Őszi rendezvényünkön nagy izgalommal vártuk a szombat délutáni közös programot, a Guinness Rekord kísérletet kézi vajköpülésből. A projekt lényege az volt, hogy egyszerre, egy időpontban, egy helyszínen minél többen köpüljünk vajat hagyományos, kézi eljárással. Ezzel is szerettük volna felhívni a média és a lakosság figyelmét a tejtermelő, tejfeldolgozó, a sajtkészítő szakma fontosságára, érdekességére. A rekordot fölállítottuk, egyszerre 79 fő köpülte a vajat hagyományos, kézi módszerrel. A Magyar Rekordbizottság jegyzőkönyvet vett föl a helyszínen és oklevelet állított ki Egyesületünk részére, mint újdonsült Rekordereknek. A jövőben szeretnénk majd megdönteni saját rekordunkat.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdettük a Sajtmustra Főzőversenyét, melyre lelkes, 4 fős csapatok jelentkezését vártuk. A csapatoktól azt kértük, hogy ételeikben domináljon a sajt, mint alapanyag.

Rendezvényünk esszenciáját az adja, mikor a gasztronómia találkozik a zenével, ez teszi teljessé az emberi érzékelést a nap folyamán - íz, illat, látvány, tapintás, hallás - komplex élményét nyújtva az odalátogatóknak. A Szakmai nap estéjén és a Közönségnap folyamán a Magyarhang Zenekar szórakoztatta a sajtimádó közönséget.

 

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Az eseményt megelőző héten sajtótájékoztatót tartottunk Budapesten, a Kicsi Csángó Magyar Konyha étteremben, melyre a média szereplőit hívtuk meg. A sajtótájékoztatón bemutatkoztak a rendezvényen résztvevő sajtkészítők, közreműködők. Az eseményen sajtkóstoló tálakkal, hazai ízekkel a Cédrus Táncegyütes és a Magyarhang Zenekar előadásával vártuk az érdeklődő médiumok képviselőit.

 

FLASHMOB

Rendezvényünkre és a Kárpát-medencei sajtkészítésre, tejtermék gyártásra kívántuk felhívni a figyelmet azzal a vajköpülő Flashmobbal (Villámcsődület), amelyet a IV. Magyar Sajtmustra hetében 2016. szeptember 26-án 18.00-kor tartottunk hatalmas sikerrel a fővárosi Széll Kálmán téren. A forgalmas fővárosi téren a délután, kora este munkából hazaigyekvő budapesti emberek nagy lelkesedéssel próbálták ki a vajköpülést.  Az elkészült, frissen köpült vajat kenyérre kenve kóstolhatták meg a járókelők.

 

II. MAGYAR SAJTMUSTRA »»

Nagyegyháza 2014. október 3-4. A Kis- Közép- Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete, a Völgy Vidék Közösség, a Bicskei Mg. Zrt, valamint a Hangistálló Nonprofit Kft. a LEADER térségek közötti együttműködés keretében, felkarolva a magyar sajtkészítőket, egy olyan program lehetőséget kíván
III. MAGYAR SAJTMUSTRA »»

2015. október 2-3. a KKASE- Sajtkészítők Egyesülete, a Bicskei MG Zrt. és a Hangistálló Sajtmegálló szervezésében a Nemzeti Agrár Kamara Fejér Megyei Igazgatóságának kiemelt támogatásával A szervezők, felkarolva a magyar sajtkészítő mestereket, műhelyeket, egy olyan program lehetőséget kíván
IV. MAGYAR SAJTMUSTRA »»

    IV. MAGYAR SAJTMUSTRA -  Nagyegyháza  - -  2016. szeptember 30.- október 1.  -   a KKASE- Sajtkészítők Egyesülete, a Földművelésügyi Minisztérium, a Bicskei MG Zrt. és a Hangistálló Sajtmegálló közös szervezésében   A szervezők, felkarolva a

1 |


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió